bloemenmozaïek logo png

BloemenMozaïek Lisse

Mozaïek maken

Het maken van een mozaïek is in de regel het werk van scholen,  families of buren aangevuld met kennissen en vrienden. Een mozaïek bestaat uit ongeveer 10.000 spelden per vierkante meter met even zoveel nagels, de bloemetjes van de hyacint!

Eerst beginnen de makers met het zoeken van een onderwerp, dit kan een foto, poster of een ander voorbeeld zijn. Vroeger werd er gewerkt met een dia, waarna de tekening werd overgetrokken en ingekleurd op stevig papier. Tegenwoordig wordt de afbeelding vaak ingescand en met de computer bewerkt en in kleur op de gewenste grootte geprint. Daarna wordt de afbeelding op verstevigd tempex bevestigd en kan het steken beginnen.

Voor de werktekening kunnen de deelnemers de hulp inroepen van een door BloemenMozaïek Lisse geselecteerd architectenbureau. Hiervoor dient u het ontwerp digitaal aan te leveren bij Dorien Wassenaar en erbij te vermelden om welke afmetingen het gaat. Ingewikkelde kleurencombinaties zijn lastig te printen maar bij tijdig aanleveren van het ontwerp kan hierover overlegd worden. Als het ontwerp op de juiste manier te printen is en de print gereed is, krijgt het team bericht.

Dorien Wassenaar is te bereiken op telefoonnummer 06-51023431.

Voorprikken

Als de werkruimte is ingericht met tafels, stoelen, verzamelbakjes en emmers met witte en zwarte spelden, kan met het voorprikken beginnen. Elke nagel moet aan een speld geprikt worden. De werkruimte mag niet te warm zijn in verband met het krimpen en verwerken van de nagels. Tijdens dit voorprikken wordt constant naar de juiste kleuren gezocht, bij kwekers die de nagels van de hyacint beschikbaar stellen en bij de cellen waar de nagels bewaard worden.

Stekers

Ondertussen beginnen de stekers aan het bord. Zij prikken de nagels op het tempex. Om steek- en kleurverschillen te voorkomen is het beter dat een persoon een bepaald gedeelte maakt. Als het mozaïek geheel gevuld is met nagels kan er met de afwerking worden begonnen. Dit betekent met de schaar de bloemetjes bijknippen om de afbeelding strakker uit te laten komen en het aanbrengen van de laatste nuances. Voor een mozaïek van bijna negen vierkante meter zijn ongeveer dertig mensen twee lange dagen in de weer. Meestal wordt op donderdag begonnen en kan het mozaïek  vrijdagavond of zaterdagochtend vroeg in de tuin geplaatst worden. Als het mozaïek in de tuin staat rest nog het aankleden van de tuin met verlichting.

bloemenmozaïek logo png

BloemenMozaïek Lisse